«Υπάρχει μια παρεξήγηση και μια υπερ-χρήση του όρου ‘ευρωσκεπτικισμός’: δεν μπορούμε να ‘εκχωρήσουμε’ έτσι γενικά και αόριστα όλους όσοι σκέπτονται για την Ευρώπη σε αυτούς που σκέπτονται αρνητικά για την Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, ευρωσκεπτικιστής είμαι κι εγώ, επειδή σκέπτομαι πώς θα πάει η Ευρώπη μπροστά -δεν σκέφτομαι πώς να τη διαλύσω!».
Με αυτόν τον ανατρεπτικό τρόπο απαντά στην ερώτηση της «ΜτΚ» για το αν φοβάται την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά, προς επίρρωση του επιχειρήματός του, «σκέφτομαι ότι η σημερινή Ευρώπη δεν μου αρέσει, δεν με ικανοποιεί και θέλω να ψηφίσω για να την αλλάξω. Θέλω να δράσω ως πολίτης όσο μπορώ για να την αλλάξω, να συμμετέχω δηλαδή σε μια θετική δυναμική. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν καταγεγραμμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς τα πίσω -δηλαδή, να γυρίσουμε, κατά την αγγλική παράδοση, σε μιαν ένωση ‘χαλαρή’, όπου αυτό που θα κυριαρχεί θα είναι η οικονομική συνεργασία σε τομείς που μας (και τους) συμφέρει, κατά περίπτωση. Να ξεχάσουμε τη δυναμική για την πολιτική ένωση και, εν πάση περιπτώσει, να πάμε την Ευρώπη προς τα πίσω».
«Επομένως, είναι όντως κρίσιμες αυτές οι εκλογές;», τον ρωτάμε. «Συνηθίζουμε να λέμε, για να προκαλέσουμε την προσοχή του κόσμου, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή όμως είναι η αλήθεια -το διακύβευμα είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη φορά», απαντά ο κ. Αντωνακόπουλος. «Δεν αναφέρομαι μόνο στην αρνητική συγκυρία της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε αυτά που όλοι γνωρίζουμε. Νομίζω ότι για πρώτη φορά (και σ’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η κρίση) είναι καταγεγραμμένη μια καθαρά αντιευρωπαϊκή δυναμική εντός της ΕΕ -σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, σε κάθε επίπεδο. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα έχουν δίκιο: πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν πάμε όλοι μαζί προς τα εμπρός ή αν -και συγγνώμη για την έκφραση- ‘διαλύουμε το μαγαζί’, αν πάμε προς τη διάλυση, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνει σημειωτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση: έχει φτάσει ένας χρόνος ώριμος που, πραγματικά, είτε θα πάει προς τα εμπρός, με τομές και ρηξικέλευθες αποφάσεις, είτε προς τα πίσω».
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; «Δεν υπάρχει ‘ευρωπαϊκή κοινή γνώμη’»
Ρωτάμε τον κ. Αντωνακόπουλο πόσο πιστεύει ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις απόψεις της κοινής γνώμης, εν όψει ευρωεκλογών: «Δεν υπάρχει συμπαγής ευρωπαϊκή κοινή γνώμη...», εκτιμά. «Μακάρι να υπήρχε -παρότι υπάρχουν δυνάμεις και υπηρεσίες που εργάστηκαν σκληρά για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Είναι πολύ δύσκολο το στοίχημα… Για να είμαστε ρεαλιστές, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια σύνθεση της κοινής γνώμης σε εθνικό επίπεδο. Αλλά ούτε κι εκεί έχει διαμορφωθεί απόλυτα. Στις εκλογικές αναμετρήσεις η δημόσια συζήτηση εκτυλίσσεται επικεντρωμένη κυρίως στην εθνική ατζέντα. Αυτό δεν είναι ελληνικό ‘προνόμιο’, είναι γενικότερο… Αυτήν τη φορά πιστεύω ότι -με έναν τρόπο που θα μπορούσε να αποβεί εκ του αποτελέσματος θετικός- η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, υπό την έννοια ότι θα κληθούμε να αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε».
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ»
Αναπόδραστα, στο τραπέζι της συζήτησης τίθενται και οι αλλαγές που αποφασίστηκαν εσχάτως, με εκλογή βάσει σταυρού, αντί της λίστας που ίσχυε μέχρι σήμερα: «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκλογές με σταυρό θα βοηθήσουν πάρα πολύ», εκτιμά ο κ. Αντωνακόπουλος. «Αυτή η συζήτηση που αναπτύχθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για σταυροδοσία είναι μια συζήτηση που δεν έπρεπε να είχε γίνει. Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να χειροκροτήσουν την απόφαση, από τη στιγμή που ο πολίτης, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία που σέβεται τον εαυτό της, θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει αυτούς που θέλει να στείλει στην Ευρωβουλή, όπως ακριβώς διαλέγει εκείνους που θέλει να στείλει στη Βουλή των Ελλήνων. Επί σειρά ετών κατηγορούσαμε τις ηγεσίες των κομμάτων -κυρίως των μεγάλων- ότι βάζουν αυτούς που θέλουν με τη σειρά που θέλουν και, ουσιαστικά, η ψήφος του πολίτη δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο -πάμε σε μια ποσοστιαία προσέγγιση, βγάζουμε τόσες έδρες και ξέρουμε από πριν αυτούς που θα εκλεγούν. Αυτό, αν δεν απατώμαι, δεν είναι σε τελική ανάλυση μια εξόχως δημοκρατική διαδικασία… Πιστεύω ότι πρόκειται για μιαν αλλαγή που θα οδηγήσει περισσότερο κόσμο στις κάλπες, ενώ παράλληλα θα τον ωθήσει να σκεφτεί πιο πολιτικά, πριν πάει να ψηφίσει».
«ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
«Θέλω για άλλη μία φορά να υπογραμμίσω ότι πρέπει να πάνε όλοι να ψηφίσουν», τονίζει ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας. «Ισχύει αυτό που είχε πει κάποιος παλαιότερα: αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς για την πολιτική, θα ενδιαφερθεί η πολιτική για εμάς -δεν ξεφεύγουμε. Το δημόσιο γίγνεσθαι θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Το ερώτημα είναι: ‘Εμείς, συμμετέχουμε σ’ αυτό;’. Γιατί, αν δεν συμμετέχουμε και βγουν άλλα πράγματα από αυτά που θα θέλαμε, τότε έχουμε μειωμένη υπευθυνότητα και λιγότερους λόγους να διαμαρτυρόμαστε. Πιστεύω πάντως ότι οι Έλληνες είναι αρκετά πολιτικοποιημένοι και τα μηνύματα των καιρών τέτοια, που ο κόσμος θα σκεφτεί. Προσωπικά, δεν φοβάμαι μικρότερη συμμετοχή από τις εκλογές του 2009 -όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ούτως ή άλλως η συμμετοχή ήταν και το 2009 πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και γενικότερα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτήν τη φορά θα πάμε καλύτερα».
* το κείμενο αποτελεί απόσπασμα αφιερώματος στην σημασία των ευρωεκλογών του 2014
πηγή : makthes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου