Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ασύμμετρες απειλές , εμπρησμοί … και ΔΝΤ


Ο όρος  ασύμμετρες απειλές, αν και είναι διαχρονικό φαινόμενο, στη χώρα μας έγινε ευρέως γνωστός με τις μεγάλες φωτιές το 2007, όταν, ο τότε αρμόδιος υπουργός Βύρων Πολύδωρας, είχε αποδώσει σε ασύμμετρες απειλές - εμπρησμούς - την τραγική κατάσταση της εποχής εκείνης. *(1)


Σύμφωνα με το Υπ. Εθν. Άμυνας  «Ως ασύμμετρες απειλές ορίζονται οι απειλές εκείνες που στοχεύουν στην υπονόμευση της ισχύος ενός αντιπάλου και οι οποίες στηρίζονται στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του με χρήση μέσων που διαφέρουν σημαντικά από τον συνήθη συμβατικό τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων του αντιπάλου. Ο όρος "ασύμμετρη απειλή" έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνιστά την μη-παραδοσιακή απειλή προς κυβερνήσεις και συλλογικούς οργανισμούς άμυνας και ασφάλειας. Οι απειλές αυτές δεν ενέχουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου συμβατικού πολέμου εναντίον των δυνάμεων του ανεπτυγμένου κόσμου, ωστόσο ενέχουν ισάξιους, ίσως και μεγαλύτερους, κινδύνους για τους πληθυσμούς και τις κυβερνήσεις τους»*(2)

Την εποχή εκείνη (2007) είχε δημοσιεύσει το ακόλουθο ενδιαφέρον κείμενο ο καθ. Παναγιώτης Ήφαιστος. *(3)
 


« […] Οι ασύμμετρες απειλές είναι διαχρονικό φαινόμενο και στην σύγχρονη εποχή καθημερινό φαινόμενο με δράστες τόσο κρατικούς όσο και μη κρατικούς δρώντες. Λάθος δεν κάνουν αυτοί που επισημαίνουν την ύπαρξη τέτοιων απειλών αλλά όσοι, για κάποιους περίεργους λόγους, καλλιεργούν μια ψευτοσυνείδηση περί ενός αγγελικού κόσμου χωρίς διακρατικές αντιπαραθέσεις, χωρίς μυστικές υπηρεσίες, χωρίς διεθνικούς εγκληματίες, χωρίς αίτια πολέμου και χωρίς έλλειμμα διακρατικής συνεργασίας που θα καθιστούσε τους διεθνείς θεσμούς πιο χρήσιμους και πιο αποτελεσματικούς. [...]
[...]  Όσον αφορά τους επίκαιρους εμπρησμούς που προκάλεσαν τεράστιες ανθρώπινες, περιβαλλοντολογικές και οικονομικές καταστροφές, η έκταση, η πυκνότητα, ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους και η σχέση τους με ζωτικά οικονομικά, ενεργειακά και πολιτισμικά αγαθά, προκαλεί εύλογους λογικούς συνειρμούς. Αναμφίβολα στον αχανή και αόρατο κόσμο των μη κρατικών δρώντων και των συχνά διαπλεκομένων με αυτούς υπηρεσιών διαφόρων κρατών είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστούν οι αναλογίες μεταξύ «ντόπιων» ασύμμετρων δρώντων (οικοπεδοφάγοι ή πυρομανείς) με τις διεθνικούς ή διακρατικούς ασύμμετρους δρώντες. Γι’ αυτό βεβαίως ευθύνονται όσοι στο παρελθόν περίπου διέλυσαν τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών με το να δηλώνουν από τηλεοράσεως πως σ’ ένα «σύγχρονο κράτος» στον «σύγχρονο κόσμο όπου η κρατική κυριαρχία είναι ξεπερασμένη» οι μυστικές υπηρεσίες είναι περίπου είδος πολυτελείας και εργαλείο απηρχαιωμένων αντιλήψεων (Σημείωση: απάντηση πρώην πρωθυπουργού σε τηλεοπτική συνέντευξη όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μας πάρουν τον Οτσαλάν μέσα από τα χέρια μας). » 

***
Ήταν η εποχή που ξεκίναγε η αποδόμηση και η εκστρατεία διασυρμού και  συκοφάντησης της χώρας από τον μεγάλο στοχαστή : [ ... Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όσα στοιχεία λέει ότι διαθέτει και στοιχειοθετούν τα περί «ασύμμετρων απειλών», τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ασύμμετρες ανοησίες».

«Αν δεν διαθέσει τα στοιχεία, τότε είναι αυτός που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Είναι αυτός ο βασικός υπεύθυνος διασυρμού της χώρας μας διεθνώς. Ο διεθνής Tύπος χαρακτήριζε σήμερα την Ελλάδα άνδρο τρομοκρατών, γεγονός που υπονομεύει τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή και πλήττει τον τουρισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου.  *(4)  ... ] 

Γνωστός για την επιλεκτική του μνήμη ο κος Παπανδρέου για ακόμα μια φορά είχε ξεχάσει  να αναφέρει ότι το 2002 κατά την επίσκεψή του ως Υπ Εξωτερικών στις ΗΠΑ  «συζήτησε τις νέες απειλές, τις ασύμμετρες απειλές, οι οποίες και θα πρέπει, κατά την έκφρασή του, να βοηθήσουν στο να ξανασκεφθούμε κάποια στοιχεία στην άμυνά μας και στην ασφάλειά μας στην ευρύτερη περιοχή… » *(5) 

Δηλαδή ενώ το θέμα των ασύμμετρων απειλών το γνώριζε πάρα πολύ καλά καθώς ήταν αντικείμενο συζήτησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους το 2002 στις ΗΠΑ , το 2007 αντί να επιδείξει την σοβαρότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις και παρά τα ευρήματα των διαφόρων υπηρεσιών που συνηγορούσαν για εμπρησμούς, χαρακτήριζε την υπόθεση «ασύμμετρη ανοησία». *(6)

Συμπτωματικά (;) είχε προηγηθεί ένα περίεργο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΒΗΜΑ – 29.6.07    :
 


ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παιχνίδι είναι μεγάλο και η χώρα μας μικρή.
Η βιασύνη του Πούτιν και οι αντιδράσεις των
Αμερικανών, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει
εμπλακεί σε μια σκληρή αναμέτρηση.

Αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται προσεκτικές
αποφάσεις και ευέλικτες κινήσεις. Η Ελλάδα
πρέπει να βγει κερδισμένη και να μη γίνει
στόχος εκδικητικής μανίας.


Διότι όλοι γνωρίζουμε
πλέον πώς αντιδρούν
οι μεγάλες δυνάμεις…

........................................................

 

Τι  ήξερε λοιπόν το ΒΗΜΑ όταν προειδοποιούσε στις 29.6.2007, την ίδια εκείνη
μέρα που καιγόταν η Πάρνηθα, και κορυφωνόταν -σύμφωνα με το πρωτοσέλιδό του- η αμερικάνικη "δυσφορία" για τον νέο ρωσικό αγωγό του αερίου;;;  *(10)
 
 Και φυσικά δεν ήταν το μόνο΄σχετικό δημοσίευμα


Για κάποια δημοσιεύματα της εποχής αλλά και τις δημοσιευμένες πιέσεις για ακύρωση ορισμένων συμφωνιών της εποχής εκείνης μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ


 
Ανανέωση 25/8/2013 : Σε αφιέρωμα με τα πρωτοσέλιδα της εποχής εκείνης ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ποιές εφημερίδες στήριξαν την γραμμή Παπανδρέου (πχ Έθνος ) αλλά και τις αναφορές που υπήρχαν για εμπρηστικούς μηχανισμούς. Το αφιέρωμα ΕΔΩ 
 
 
 
Ας δούμε ένα μικρό ιστορικό ανάλογων υποθέσεων στην Ελλάδα :


[... Τη διετία 1980-1 και κατά τη διάρκεια της πολιτικής αλλαγής από την δεξιά με το ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ με το Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, σωρεία εμπρησμών σε δασικές εκτάσεις και ελληνικά καταστήματα ρημάζει τον τόπο ( με τον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Ράλλη να μας εξηγεί στην τηλεόραση ότι υπεύθυνα είναι τα... κουκουνάρια ) .
Συγκεκριμένα :
( α) 19-12-1980 ταυτόχρονη πυρπόληση (εμπρησμός) του ΜΙΝΙΟΝ στην οδό Πατησίων και του ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ στην οδό Σταδίου στην Αθήνα.
(β) Έξη μήνες αργότερα 03-06-1981 το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται με την ταυτόχρονη πυρπόληση του ΑΤΕΝΕ στην οδό Σταδίου και του ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΥ στην πλατεία Δημαρχείου . Δίπλα στο τελευταίο βρισκόταν ένα κατάστημα κυνηγητικών όπλων πλήρες εκρηκτικών, τα οποία σε συνδυασμό με πληθώρα καυσίμων που βρισκόταν στο υπόγειο δημιούργησαν ένα Δαντικό τοπίο κάνοντας την νύχτα μέρα και οι καπνοί κάλυψαν όλο το εμπορικό κέντρο των Αθηνών με συνοδεία εκκωφαντικών εκρήξεων.
(γ) Ένα μήνα αργότερα, στις 04-07-1981καίγεται το πολυκατάστημα του ΔΡΑΓΩΝΑ στην οδό Αιόλου.
(δ) Τρείς μέρες αργότερα είναι η σειρά του πολυκαταστήματος του ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ στον Πειραιά.*(9)


Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Για «σκοτεινή υπόθεση» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος».

Ήταν η πρώτη περίοδο μετάβασης της εξουσίας από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπτωματικά είναι κοινό στοιχείο (οι εμπρησμοί) με την περίοδο μετάβασης από ΝΔ με Κώστα Καραμανλή, σε ΠΑΣΟΚ με Γιώργο Παπανδρέου.

Μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες παρά την αρχική σύνδεση των εμπρησμών με τον αντιεξουσαστικό χώρο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. *(10Β)
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να πληγεί το ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο και να εισβάλουν στην χώρα μας τα ξένα πολυκαταστήματα. (δική μου επισήμανση) 
Το ΠΑΣΟΚ πήρε το μήνυμα Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά σε σκοτεινές δυνάμεις πέραν του ατλαντικού. Ο Ανδρέας μαλακώνει στις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις και παρά την αριστερή φρασεολογία, οι βάσεις μένουν. 

Το 1987 η Ελλάδα υψώνει το ανάστημα της στις τουρκικές απαιτήσεις για τα πετρέλαια του Αιγαίου και διατάσει επιστράτευση παρά τις Αμερικανικές επιθυμίες. Νέος κύκλος εμπρησμών ακολουθεί σε όλη την επικράτεια.
Πώς να μη συνδέσουμε τις φετινές πυρκαγιές με το ότι ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί να αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση παρά την υποταγή των κυβερνήσεων του;
Ο Ελληνικός λαός ήταν ο μοναδικός λαός της Ευρώπης που ξεχύθηκε στους δρόμους και αντέδρασε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας παρά την επαίσχυντη στάση της δουλοπρεπούς κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών. Έλληνες εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων.
Ο Ελληνικός λαός ξευτέλισε την υπερδύναμη οδηγώντας τα στρατεύματα της στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης αλλάζοντας την διεύθυνση των πινακίδων.
Ο Ελληνικός λαός αντέδρασε τόσο στον πόλεμο του Αφγανιστάν όσο και σε αυτόν του Ιράκ.
Με το που υπέγραψε ο Καραμανλής την συμφωνία του αγωγού Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολης την επομένη μας προέκυψαν τα Ομόλογα.
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ αυτός όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά προχωρά και σε αγωγό αερίου με τους Ρώσους. *(10Α)

Ο Καραμανλής δεν έλαβε θέση στο σχέδιο Α(υ)νάν όπως ο Γιωργάκης και η Ντόρα. Αυτός και οι συνεργάτες του υπέδειξαν το τετράγωνο που είναι η Αμερικανική πρεσβεία ως υπεύθυνους για τις υποκλοπές.
Ο Καραμανλής ή πρέπει να ανατραπεί προκειμένου να αντικατασταθεί με ένα από τα αγαπημένα τους παιδιά( Γιωργάκης ή Ντόρα), που θα πορευθούν σύμφωνα με τα συμφέροντα της υπερδύναμης ή και εάν ακόμη επανεκλεγεί να είναι αδύναμος με αποτέλεσμα η ενεργειακή του πολιτική να είναι σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.
[…]

[…]  Τι οικοπεδοφάγους μας πιπιλίζουν τα Μ.Μ.Ε ; Είναι δυνατόν σε μια μέρα να έχουμε 100 ταυτόχρονες εστίες και την επομένη να καίγεται και η Κύπρος; Και που βρέθηκαν οικοπεδοφάγοι στον Γράμμο, Ταΰγετο και Πάρνωνα; Αυτή τη στιγμή 150 φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη και να ληφθεί υπόψη ότι όλες εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα. Εδώ μιλάμε για σχέδιο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης και ομηρίας του ελληνικού λαού.
Πώς μπόρεσαν και συντονίσθηκαν αυτοί « οικοπεδοφάγοι » ως προς τον τόπο, χρόνο και μέθοδο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν; Μιλάμε για Λόχους οικοπεδοφάγων προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Που έκαναν σύσκεψη; Ποιος κατάστρωσε το επιτελικό και επιχειρησιακό σχέδιο;

Η Κυβέρνηση γιατί δεν λέει την αλήθεια και με την πλάτη στον τοίχο απολογείται για δήθεν ακραία καιρικά φαινόμενα;
Το τραγικό είναι ότι ενώ την φωτιά την δώσαμε εμείς στην ανθρωπότητα και μέσω αυτής επικράτησε η επανάσταση του 21, τώρα υπερατλαντικές δυνάμεις την χρησιμοποιούν προκειμένου να μας «συνετίσουν».

Κοζάνη, 21Αυγ 2007
Υποστράτηγος ε.α. Νίκος Καρατουλιώτης
Μέλος Κ.ΕΘ.Α  …]
*(9)
 
Ανανέωση 25/8/2013 : Το παραπάνω απόσπασμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά - βόμβα από τα αρχεία στον σκληρό δίσκο Χριστοφοράκου *(9Β)
 
"Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των τελευταίων 39 χρόνων (από τη μεταπολίτευση και μετά) θα διαπιστώσουμε το εξής τραγικό:
39 χρόνια τώρα ακούμε για τις φωτιές (ακριβέστερα για τους εμπρησμούς) τα ίδια λόγια από τους πολιτικούς και τα ίδια θρηνώδη αναθέματα απελπισίας.

Ακατάπαυστα επί 39 χρόνια καιγόμαστε κάθε χρόνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν το ήθελαν οι «νταβάδες»!!!

Όπως:


α).Το 1997: καλοκαίρι των παγκόσμιων αγώνων στίβου στην Αθήνα, «πρόβα» για την ανάθεση των Ολυμπιακών (ελέω Αμερικάνων) στην Ελλάδα του Σημίτη!
β). Το 2002: όταν ξένοι πράκτορες, από κοινού με τους εγχώριους σκηνοθετούσαν την «εξάρθρωση» της «τρομοκρατίας»!
γ). Το 2004: καλοκαίρι της πλανητικής φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων!
Σημείωση: Σε αυτές τις τρεις χρονιές δεν υπήρχαν «καιρικές συνθήκες» ή «οικοπεδοφάγοι» και άλλα φαιδρά που ακούμε επί 38 χρόνια;

Επί 39 χρόνια ακούμε από τους πολιτικούς τα ίδια, σαν καρμπόν, λόγια.

Κάθε κυβέρνηση μίλαγε για έντονες καιρικές συνθήκες, για αέρηδες, για κουκουνάρες που «πετούσαν», για το «συντονισμό» και «ηρωισμό» των κρατικών λειτουργών και τα παρόμοια.

Και κάθε αντιπολίτευση επαναλάμβανε το ίδιο τραγούδι: Για τις ελλείψεις της δασικής «πρόληψης» και «προστασίας», τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, για το «ανίκανο κράτος», την «ανίκανη κυβέρνηση» και τα παρόμοια." *(11)


Αν και ο κος Πολύδωρας δικαιώθηκε μεταχρονολογημένα (το 2011) στις τότε αναφορές του για ασύμμετρες απειλές, *(8)  η πορεία της χώρας για το ΔΝΤ και τα μνημόνια, είχε ήδη ξεκινήσει, με την γνωστή σε όλους μας, έως σήμερα πορεία.

Οι «πρακτικές» των ασύμμετρων απειλών ήσαν πολύ νωρίτερα γνωστές στις αρχές της χώρας μας (1998 - περίπτωση σύλληψης Τούρκου στην Κρήτη) ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι κυβερνήσεις σιωπούσαν κι έπρεπε να φτάσουμε στις δηλώσεις Γιλμάζ, με τις οποίες αποδεχόταν τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις φωτιές που κατέκαψαν περιοχές στην Ελλάδα. *(8Β)

Ο Νίκος Πελεκάσης μαζί με τους ανθρώπους που αποτελούσαν το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Ασφάλειας συνέλεγαν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών πληροφορίες για προγραμματισμένους εμπρησμούς στα ελληνικά δάση. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ αποκαλύπτει ότι το «κυνήγι» των Τούρκων εμπρηστών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 ήταν συνεχές και επικίνδυνο *(8Γ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σάββας Καλεντερίδης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του :

[…] Ο κ. Καλεντερίδης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:

«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Εχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997. Οταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;”. Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;” Στην ουσία μας έστελναν μήνυμα ότι μας έκαψαν αυτοί».

Είχε δίκιο λοιπόν ο κ. Πολύδωρας, όταν το 2007 μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές»;

«Αυτός ο όρος δεν στερείται βασιμότητας. Το 2007, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν τον Υμηττό. Παράλληλα γίνονταν και παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική, με αναφορές για ανύπαρκτες πυρκαγιές, ώστε να την υποχρεώσουν να διασπείρει τις δυνάμεις της. Αυτό το γεγονός είναι χειροπιαστό. Τα τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική καταγράφονται και από τη στιγμή που η ανάκριση δεν κατάφερε να εντοπίσει από πού προέρχονταν, μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπήρχε ένα κέντρο που κατηύθυνε τις ενέργειες. Και μιλάμε για ένα κέντρο που είχε την τεχνογνωσία να κάνει μυστική δράση και να μην αφήνει ίχνη. Συνεπώς, υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο - τουλάχιστον για την υπόθεση που αναφέραμε. Το σχέδιο εκπονήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή είτε από κέντρο στην Ελλάδα, που θεωρεί το κράτος ως αντίπαλη οντότητα και προσπαθεί να το εξουθενώσει, είτε από μια ξένη χώρα»[…] *(8Δ)

Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει στη δεκαετία του ’90 και ο Στέλιος Παπαθεμελής, όταν είχε καταγγείλει ότι η πυρκαγιά της Ρόδου το 1994, ήταν έργο Τούρκων πρακτόρων. *(8E)

Εκτός λοιπόν από τα αναπάντητα λογικά ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς υπήρξαν και αρκετές δημόσιες μαρτυρίες για το θέμα των ασύμμετρων απειλών όπως αυτές υλοποιήθηκαν με τους εμπρησμούς – και άλλες  μεθόδους - στην Ελλάδα.

Ο κος Μιχαλέτος σε συνέντευξή του *(7) είχε δηλώσει ότι "η απαρχή της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εντοπίζεται στο μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008"
.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η απαρχή έγινε με τις φωτιές το 2007 και ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά του 2008 που επίσης ήσαν στο πλαίσιο των ασύμμετρων απειλών.

Ως επίλογο να σημειώσω ότι οι βασικότερες σύγχρονες μορφές ασύμμετρης απειλής σύμφωνα με το εγχειρίδιο του ΥΠΕΘΑ αλλά και όλων των ανάλογων φορέων διεθνώς είναι :  Η διεθνής τρομοκρατία, Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και η λαθρομετανάστευση (καθώς συνδέονται μεταξύ τους, όπως και με την τρομοκρατία), Η έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής & Τα όπλα μαζικής καταστροφής *(2)
 
 
 

 Γιάννης Μ.       





Ανανέωση 7/8/2013 : Συμπτωματικά λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοσίευμα - 5/8/2013 - ο αρμόδιος υπουργός κος Δένδιας δήλωσε ότι οι πρόσφατες φωτιές είναι έργο εμπρηστών και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα προστασίας.


Ανανέωση 16/8/2013 : Ασύμμετρες απειλές στα επεισόδια Φεβρουάριο 2012 (;)  :

" [...]  Ένας στους τρεις συλληφθέντες κουκουλοφόρους στα επεισόδια είναι ξένος! Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τους 79 συνολικά συλληφθέντες οι 53 είναι Έλληνες και οι 26 αλλοδαποί! Η τεράστια αναλογία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τους 2.000 κουκουλοφόρους, περίπου οι μισοί (γιατί υπήρχαν μεγάλες ομάδες "αμιγώς" Ελλήνων στην περιοχή της Σταδίου, όπου έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις) ήταν ξένοι!

Τριάντα εννέα συλληφθέντες δεν δήλωσαν επάγγελμα, και μέσα σε αυτούς ήταν και οι ξένοι. Στην κατοχή των ξένων βρέθηκαν μαχαίρια, χάρτες του κέντρου της Αθήνας, υλικό ασύρματης επικοινωνίας (από τις 4 το απόγευμα οι κουκουλοφόροι είχαν σταματήσει να μιλάνε στα κινητά μεταξύ τους).

Οι περισσότεροι ομολόγησαν ότι τους είχαν πλησιάσει "κάποιοι" και τους είχαν πει ότι θα γίνουν επεισόδια και θα είχαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τα μαγαζιά. Μάλιστα τους είχαν δώσει και προσημειωμένους χάρτες, αλλά και κουκούλες! Τις βόμβες μολότοφ τις έφτιαξαν μόνοι τους, ή τους τις έδωσαν ομοεθνείς τους. [...] " *(12)

      

 Ανανέωση 16/2/2014 : 'Ενα ενδιαφέρον άρθρο για τις σύγχρονες μορφές "αόρατου πολέμου" στην ευρύτερη γειτονιά μας έχει τίτλο Πόλεμος 4ης γενιάς στην Βενεζουέλα . Εκεί παρουσιάζονται οι νέες μορφές πολέμου που ζήσαμε και ζούμε εξ' αποστάσεως ως θεατές, στην Γεωργία, το Κιργιστάν, την Ουκρανία, το Λίβανο, το Ιράν και πιο πρόσφατα στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία

 
 
 
 Παραπομπές :
 
 
*(2)  Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  οι βασικότερες σύγχρονες μορφές ασύμμετρης απειλής επιγραμματικά είναι: Η διεθνής τρομοκρατία, Τα όπλα μαζικής καταστροφής, Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και η λαθρομετανάστευση & Η έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής
 
*(3)  Ο Παναγιώτης  Ήφαιστος είναι  Καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το κείμενο το βρήκα δημοσιευμένο εδώ με ημερομηνία 29-8-2007  




*(6)  Εκτενές άρθρο για όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2007 θα βρείτε στο noitikiantistasis καθώς και στο agiotokos-kappadokia όπου αναφέρονται τα γεγονότα του 2007 και αυτά του 2008 λεπτομερώς.
 



 
*(12) elkeda
για τα επεισόδια σχετικό άρθρο ΕΔΩ

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου