Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή Γιατροί Χωρίς Τσίνορα ;


Αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει (;)  τις προθέσεις πίσω από την λογική με την οποία αρχικά δημιουργήθηκαν οι διάφορες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) ο ρόλος τους στην πορεία έχει αφήσει πολλές αμφιβολίες, εάν είναι πραγματικά ανεξάρτητες, αδέσμευτες και το έργο τους είναι αποτέλεσμα ανθρωπιστικών ευαισθησιών ή εάν αποτελούν το "μακρύ χέρι" των ισχυρών του πλανήτη.

Μια από τις πλέον γνωστές οργανώσεις είναι οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" (ΓΧΣ) με ενεργό ρόλο σε πολλούς τοπικούς πολέμους, όπως και πρόσφατα στην Συρία, όπου ο ρόλος τους ελέγχεται καθώς :
"Οι «αποδείξεις» γύρω από τις οποίες προσπαθεί να συγκροτήσει το αμερικανοσιωνιστικό μπλοκ τις αφορμές για ένα νέο καταστροφικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή έχουν ως αφετηρία την γνωστή αμφιλεγόμενη διεθνή ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»… Μια ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στους New York Times, προερχόμενη από τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στο συριακό έδαφος, μιλούσε για ανίχνευση «toxic nerve agents» στα βορειοανατολικά προάστια της Δαμασκού.
Παρ’ όλο που αναφέρεται από τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης η συγκεκριμένη ΜΚΟ ως «ανεξάρτητη», ανάμεσα στους χορηγούς της περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της υπερεθνικής εταιρικής και τραπεζικής ελίτ, όπως η Microsoft, η Citigroup, η Google, η Goldman Sachs κ.ά.
 
Όπως αποκάλυψε ο ανεξάρτητος ερευνητής Tony Cartalucci (Global Research, 25/08/2013), άλλη μια ένδειξη για τον ρόλο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» είναι ότι «οι ιατρικές εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε ελεγχόμενες από αντάρτες περιοχές της Συρίας». Ειδικότερα, μάλιστα, κοντά στα σύνορα με την νατοϊκή Τουρκία απ’ όπου προέρχονται και οι ένοπλες ορδές που λεηλατούν και προσπαθούν να διαλύσουν την Συρία. Με λίγα λόγια, η δήθεν ανεξάρτητη οργάνωση «διεθνούς βοήθειας», όπως λέει ο Cartalucci, είναι στην πράξη «ένα ιατρικό τάγμα» της συγκεκαλυμμένης στρατιωτικής μηχανής που έχει στραφεί κατά του λαού και όχι μόνο του καθεστώτος της Συρίας." *(1)
 
Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τον ρόλο της συγκεκριμένης οργάνωσης στον πόλεμο της Γιουργκοσλαβίας, όπου οι Έλληνες Γιατροί αποχώρησαν καταγγέλοντας μεροληπτική αντιμετώπιση των θυμάτων πολέμου. Ειδικότερα, τότε η οργάνωση ΓΧΣ είχε απαγορεύσει στους Έλληνες Γιατρούς που συμμετείχαν να περιθάλψουν τους Σέρβους αμάχους, γιατί τους θεωρούσαν φίλιους προς το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Δηλαδή οι ΓΧΣ διακονούσαν τους Μουσουλμάνους και άφηναν στην τύχη τους τους μισητούς Σέρβους Ορθόδοξους. *(2)
Ήταν η εποχή που οι "σύμμαχοι" βομβάρδιζαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
 
Επίσης χρήσιμο να θυμηθούμε ότι οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» είχαν εκδόσει φυλλάδια για το έργο που επιτελούν στον κόσμο, τα οποία έχουν παγκόσμιο χάρτη, όπου τα Σκόπια, εμφανίζονται ως… «Μακεδονία». Η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι το φυλλάδιο διανεμήθηκε μόνο σε… χορηγούς της ΜΚΟ.  *(3)  
 
 Τέλος, να επισημάνω ότι οργανώσεις όπως οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα", ακόμα και αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, είναι πολύ εύκολο να γίνουν "εργαλεία" στα σχέδια των ισχυρών καθώς δεν διαθέτουν ειδικές προανακριτικές υπηρεσίες, ώστε να διαπιστώνεται το αληθές ή μη των όποιων καταγγελιών γίνονται αποδέκτες.


 
 Παραπομπές :
 


 
  
Γιάννης Μ.         
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου