Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι ‘’χρήσιμοι ηλίθιοι’’ ως γρανάζια του συστήματος


Ο όρος ‘’χρήσιμοι ηλίθιοι’’ επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αφορά τους στρατολογημένους από το σύστημα, επιφορτισμένους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το επίσημο κράτος και το επιχειρηματικό κατεστημένο.

Πρόκειται για άτομα μεσαίου και υψηλού πνευματικού επιπέδου, που συγκεντρώνουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο, από τον μέσο όρο, βαθμό: μεγαλομανία, ναρκισσισμό, συμπλέγματα ανωτερότητας και τυφλή υπακοή ‘’στο σκοπό’’ και την ιεραρχία. Το τελευταίο ως ‘’αντισυστημικοί’’ φροντίζουν να το αποκρύπτουν, αλλά πάντοτε όσοι το αγνοούν καταλήγουν τροφή για ψάρια.

Καθόλου τυχαίο ότι την εκπαίδευση τους αναλαμβάνουν τα άτομα που μισούν περισσότερο: Πρώην καταδρομείς, πράκτορες και βατραχάνθρωποι έχουν αναλάβει το έργο της προσέλκυσης και εκπαίδευσης των ‘’ηλιθίων’’. Η στρατιωτική τους εκπαίδευση περιλαμβάνει κυρίως τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου, αντάρτικο πόλης και εκπαίδευσης στα όπλα. Η πνευματική τους εκπαίδευση διαλέξεις τυφλού μίσους μαζί με κείμενα των Γκράμσι, Κροπότκιν και Μπακούνιν.

Το ελληνικό κοινό ένιωσε το ρόλο τους στο πετσί του, κατά την διάρκεια του κινήματος των αγανακτισμένων. Όταν η επίσημη πολιτεία δεν μπορούσε να διώξει τον κόσμο από το Σύνταγμα, έστειλε την κατάλληλη ώρα τα γρανάζια της. Τριακόσια άτομα με κουκούλες πέτυχαν ότι δεν μπόρεσαν οι τριακόσιοι της βουλής. Έδιωξαν τον κόσμο απ' τους δρόμους και τους έστειλαν σπίτια τους. Χωμένοι ανάμεσα στους μόνιμους επαγγελματίες απεργούς, πέτυχαν απόλυτα το σκοπό τους, την άμεση κατάληψη της πλατείας Συντάγματος. *(1)


Μια άλλη ερμηνεία του όρου "χρήσιμοι ηλίθιοι" μας δίνει η  ιστοσελίδα slang.gr: 

Με τον όρο αυτό χαρακτήριζε ο Βλαντίμιρ Λένιν τους διανοουμένους και άλλους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα, χωρίς να αποτελούν μέλη του. Τι σημαίνει να είσαι (ή να γίνεσαι) χρήσιμος ηλίθιος; Ότι απλά γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που καπελώνουν άλλοι και που απλά σε ανέχονται για όσο τους προσφέρεις αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σου, ενώ όταν πάψουν να σε χρειάζονται παίρνεις πόδι. *(2)



Κατά την προσωπική μου εκτίμηση η πλέον κατανοητή απόδοση του όρου γίνεται από τον Yuri Bezmenov (alias Tomas Schuman), πρώην σοβιετικό πράκτορα  της KGB στην Ινδία , σε μια διάλεξη του στο Los Angeles το 1983.τις τεχνικές που διδάχθηκε  στη KGB για την υπονόμευση χωρών – στόχων. Προσέξτε πως ακριβώς το παρουσιάζει στο σχετικό βίντεο ( από το  0:10.50 έως το 0:12.45)

Το βίντεο έχει τίτλο  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ και αξίζει να το δείτε μήπως και εντοπίσετε ομοιότητες όσων περιγράφει, στην κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.



Παραπομπές :

*(1)   himaira 

*(2)  slang.gr






 

 

Ανάλογα άρθρα : 

Στημένη υπόθεση ο ρατσισμός των Ελλήνων ;

Αντιρατσιτές ή "χρήσιμοι ηλίθιοι" ;

Το "ανθρωπιστικό" τυράκι και το αστυνομοκρατούμενο κράτος - φάκα


 Η μεταναστευτική πολιτική σε χώρες της ΕΕ
 


 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου