Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αντί σχολίου στην ... "λάθος συνταγή" του μνημονίου


"Πυρά" κατά του μνημονιακού σχεδιασμού και της "λάθος συνταγής" έχουν εξαπολύσει αρκετοί, εντός κι εκτός της χώρας. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης είχε δηλώσει ότι «συντάχθηκε χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση στην Ελλάδα». Σχετικό άρθρο εδώ  (αν και ο τίτλος του άρθρου παραποιεί το κυρίως θέμα).  Αντίστοιχα, η Wall Street Journal - όπου αναφέρεται και το ανέκδοτο περί ανάπτυξης το 2013.


Στον μακρύ κατάλογο, όσων είχαν αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, εντάσσονται ο ΙΟΒΕ, με σχετική έκθεση απ' τις αρχές του 2012 (το άρθρο εδώ ), ο νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης (σχετικό άρθρο εδώ ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ( εδώ ) και ...

άλλοι πολλοί που μπορεί εύκολα ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναζητήσει.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν φυσικά, οι αναφορές στην "λάθος συνταγή" του νυν πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Δείτε τις σχετικές δηλώσεις :

 
 

Ήταν την εποχή που ο κος Σαμαράς δήλωνε "δεν δέχομαι συνδιαχείριση του αδιεξόδου".
Βέβαια οι εποχές ... αλλάζουν και φτάσαμε στο σήμερα και στην τρικομματική ... συνδιαχείριση.

Αν και υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις και των άλλων δύο της συνδιαχείρισης, θεωρώ χάσιμο χρόνου ν' ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Η μέχρι τώρα πορεία τους, δείχνει την αναξιοπιστία τους, οπότε τι να συζητάμε.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί ο σχεδιασμός του μνημονίου, αντιγράφω απόσπασμα άρθρου, με αφορμή συνέντευξη του Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo. "Ο επικεφαλής του Ifo καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό στηριζόμενος σε δυο απλές παραδοχές. Κατ’ αρχάς, η λιτότητα που επιβάλλεται ως προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ είναι αβάσταχτη (υπογραμμίζει κυρίως τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας). Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ τότε αυτή η λιτότητα θα πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια, προσθέτει ο ίδιος. Και δεύτερον, αν ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δεν δουλέψει, τότε η Γερμανία θα πρέπει να εμφανίσει ετήσιο πληθωρισμό 5,5% προκειμένου να ανακάμψει πλήρως η Ελλάδα, περίπτωση την οποία και αποκλείει." ( το άρθρο εδώ )

Την ίδια στιγμή η Citigroup αν και θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για “Grexit” το 2014, "αναμένει «βουτιά» κατά 11,2% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2014, επιμένοντας να διατηρεί ως βασικό της σενάριο την υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο έτος. Αναμένει συρρίκνωση 6% για φέτος και -3,9% για το 2015. Ανάπτυξη «βλέπει» το 2016, κατά 1,6% και το 2017 κατά 2,7%."  (το άρθρο εδώ ) ... και έλληνας αναλυτής αναφέρει ότι "έως 40 χρόνια θα χρειαστούν για να συνέλθει η χώρα από το Μνημόνιο!" ( το άρθρο εδώ )

Κοινώς, ζήσε Μάη ...  να φάς γκαζόν.


Η προσωπική μου θέση ; Είναι αποτυπωμένη στις δύο πρώτες παραγράφους του προηγούμενου άρθρου μου,  Ελλάδα... όπως λέμε Νιγηρία ; , όπου επιχειρώ ν' "ανιχνεύσω" το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Την καταθέτω κι εδώ .
 
Απ’ το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κυρίαρχο επιχείρημα, όσων υποστήριζαν τη "λύση των μνημονίων" και την «προστασία της χώρας» υπό την σκέπη της Τρόϊκας,  ήταν συνοπτικά το εξής ψευτοδίλλημα : Σωτηρία εντός ΕΕ ή έξοδος με άτακτη χρεωκοπία ;

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να μετατοπίσουν το πραγματικό δίλλημα που ήταν : διάσωση της χώρας με Ελληνικό Εθνικό Σχεδιασμό ή «νομιμοφανή κατοχή» με ξενοκίνητο σχεδιασμό ;
 
Όπως έχω ξαναγράψει, το προϋπάρχον πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε σε αυτή την  κρίση έχει δύο επιλογές. Είτε ν’ αλλάξει πολιτική, έστω και τώρα,  χαράσσοντας μια Εθνική Αντιπρόταση  που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια, είτε να διαλυθεί με κρότο, στην κατηφόρα που οδηγά την κοινωνία.
 
 
 

Γιάννης Μ.                




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου