Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Έχουμε Plan B ; Όπως λένε Plan Barbara ;


Ναι καλά καταλάβατε. Στην Santa Barbara αναφέρομαι που ανέκαθεν παρέδιδε μαθήματα οικονομίας.
Τι κι αν το ΑΕΠ βασίστηκε πάνω σ’ ένα Datsun. Τι κι αν είχε γιορτή 364 μέρες τον χρόνο, ακόμα κι όταν «δεν περίσσευε». Είχε πάντα Plan B στο παζάρι, είτε για να αγοράσει, είτε για να πουλήσει. «Το χρήμα είναι για να γυρνάει» μου είχε πει κάποια τσιγγάνα, και κάπως έτσι έτρεχε η οικονομία.


Μα θες καρπούζια, μα θες κιλίμια ή πατάτες, σε όλα την ίδια στρατηγική, Plan B : «Αν θες, αν δεν θες, έχει κι αλλού ...».  Στρατηγική απλή αλλά σίγουρη,  παραδομένη από γενιά σε γενιά, μ’ ένα βασικό μυστικό για να πετύχει. Να το εννοείς όταν το λες και να ‘σαι έτοιμος να φύγεις. Κι αν γυρίσεις στον ίδιο έμπορο, να σ' έχει πάρει αυτός τηλέφωνο κι όχι εσύ αυτόν.
 

Αυτά τα «γραφικά» μου ήρθαν στο μυαλό τούτες τις μέρες, παρακολουθώντας την επικαιρότητα για την κρίση στην Κύπρο και άθελά μου σκέφτηκα ότι … έχουμε ξεχάσει τα απλά, τα αυτονόητα.
Κάποτε η γνώση ταξίδευε από γενιά σε γενιά και έχτιζε οικονομικά θαύματα και τώρα, περιμένουμε κάποιον καθηγητή να μας πει ... το αυτονόητο. Σεβαστές καθ’ όλα οι γνώμες και οι απόψεις τους αλλά, αφού τους ακούσουμε και πριν πάρουμε τις τελικές αποφάσεις μήπως θα πρέπει να στρέψουμε τα μάτια μας πίσω, και τ’ αυτιά μας εντός ;
Όταν φτάνεις σε τέτοιες καταστάσεις, λύσεις εύκολες κι επιστροφή άμεσα στις καλές εποχές δεν υπάρχουν. Κι όσοι τις ευαγγελίζονται, λαϊκίζουν επικίνδυνα.

Το ζήσαμε άλλωστε το έργο του «Λεφτά Υπάρχουν» στην Ελλάδα.
Κάπως έτσι το είπε κι ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας :    « Το πικρό μάθημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν μια χώρα δεν είναι προετοιμασμένη και για έξοδο από την ΟΝΕ. Είναι απλώς ανεύθυνο να διατείνεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει "συναινετική", ή "ευρωπαϊκή" λύση και να αποκλείει πλέον την επιλογή της εξόδου.» *(1)

Ανάλογα κι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, όταν είχε προτείνει  να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη , είχε σημειώσει: «με τέτοια μυαλά που διαθέτει η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ομαλή έξοδό μας από την Ευρωζώνη, να μελετήσουμε το σχέδιο και να είμαστε έτοιμοι» *(2)
«Θα πρέπει να εξεταστεί πλέον», δήλωσε ο Νίκος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο σενάριο εξόδου από το ευρώ *(3) και σε ανάλογο ύφος είχε κυμανθεί ο Πρόδρομος Προδρόμου λέγοντας «…θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».*(4)

Δεν αρκεί όμως να λες, πρέπει να είσαι έτοιμος και να το κάνεις πράξη, έστω και αν αυτό απαιτεί να γίνει α λά Κρούγκμαν,  «Εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω την Κύπρο για το νέο νόμισμα».*(5)

Αναμφίβολα το δίλλημα δεν είναι εύκολο και το σημαντικότερο, απαιτεί στο τιμόνι ηγέτες  που δεν θα αποδειχθούν για ακόμα μια φορά
«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,  
που προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα»             

 
                  Γιάννης Μ.        
 
 

ΥΓ και ω του θαύματος, θυμήθηκα και τις δηλώσεις Πούτιν για την περίπτωση που η Ελλάδα ( και η Κύπρος στην περίπτωσή μας) είχε εθνικό νόμισμα *(6)

 

 Παραπομπές :
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου